Når er Black Friday 2021?

Når er Black Friday 2021?

Når er Black Friday? Hvordan oppsto denne dagen? Hvorfor kalles den Black Friday? Nå skal vi svare på disse og andre spørsmål om årets viktigste salgsdag.

 

Historien om Black Friday

Black Friday er en årlig handledag som finner sted den siste fredagen i november. Tradisjonelt sett er denne dagen begynnelsen på julehandelen.

Uttrykket oppsto på 1800-tallet, og det hadde ingenting med shopping å gjøre. Fredag 24. september 1869 var det markedskrise i USA, forårsaket av fallet i gullprisen. Den amerikanske økonomien kunne ikke komme seg etter denne krisen på flere år. Tiden gikk, og den opprinnelige betydningen av uttrykket ble glemt.

I 1950-60 begynte politiet i Philadelphia å bruke det til å utpeke trafikkø. Hvert år på fredagen etter Takksigelsesdag var byen fylt av folk som ønsket å kjøpe nyttårsgaver. De forårsaket trafikkø og folkemengder i butikker, og provoserte frem misnøye fra politibetjenter. Siden den gang har Black Friday blitt definert som handelsdagen etter Takksigelsesdag.

Black Friday i Norge

Den 26. november 2010 ble utrykket for første gang brukt i Norge. Norwegian Outlet i Vestby var den første butikken som introduserte handledagen.  I 2010 var det Komplett.no som arrangerte denne salgsdagen blant norske nettbutikker. I 2013 hadde Nettavisen lagt ut på sin nettside lenker til norske nettbutikker med live-oppdateringer på salg og tilbud.

I år faller Black Friday på den 26. november 2021. Salget pleier å starte tidligere i uka og vare fram til Cyber Monday (mandag 29. november 2021).

I følge shoppingdata fra Klarna vil nesten halvparten (46 %) av shopperne ha planer om å handle denne dagen i år. Før var det ganske vanlig å kjøpe i fysiske butikker, men den siste tiden har vist at ca. 64% planlegger å handle i nettbutikker.

Hvordan forberede seg til årets viktigste salgsdag?

Her er 4 gode råd for å være klar til en god handel:

  • Lag en liste over ønskede varer. Ikke glem gaver til de kommende høytidene og tjenestene du trenger.
  • Analyser og sammenlign priser for varer og levering allerede før salget starter.
  • Bli oppmerksom på øvrige kostnader som frakt, mva osv.
  • Ikke vent på de spesielle salgsdagene!
    Last ned 1kupp-appen nå og få tilgang til helt unike dagskupp uavhengig av salgsdagene!

 

 

Kilder: Wikipedia.no; Klarna.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.