Den moderne marketplace

Den moderne "marketplace"

  • Hva er «marketplace»?
  • Hvordan funker det?
  • Hva er forskjellen mellom «marketplace» og nettbutikk?

1kupp svarer på disse og andre spørsmål. 

Hva er en markedsplass?

En markedsplass er en online nettplattform hvor selgere og kjøpere finner hverandre og samhandler. Med andre ord, markedsplassen er formidleren mellom selgere og kjøpere.

Markedsplasser har ulike spesialiseringer – alt fra dagligvarer til bransjespesifikke tjenester. Avhengig av det kan både salgsbedrifter og enkelte personer fungere som selgere. For eksempel er en slik markedsplass for C2C-salg FINN.no

Hva er forskjellen mellom «marketplace» og nettbutikken?

Det finnes noen hovedforskjeller mellom de.

Antall selgere og produkter på et enkelt nettsted

En nettbutikk selger vanligvis varer fra ett eller flere leverandører (merker). På markedsplassen selges det varer fra mange leverandører, ofte i mange forskjellige kategorier. Slik ser det ut som en stor online hypermarked.

Forbrukere og geografi

Markedsplasser bruker mye penger og ressurser for å tiltrekke brukere. Derfor har markedsplasser mange flere forbrukere og trafikk på sin nettside enn vanlig nettbutikk. I tillegg har markedsplasser veldig avansert logistikksystem som sørger for at de kan levere varer over nesten hele verden på ganske kort tid og med rimelige fraktkostnader. 

Fysisk tilstedeværelse

Noen nettbutikker selger også sine produkter i fysiske butikker. Markedsplasser selger vanligvis kun på nett, men har ofte mange forskjellige utleveringssteder.

Hva er eksemplene på de største markedsplassene og hvor mye tjener de?

I 2020 solgte topp 100 største markedsplasser varer for $ 2,67 trillioner

Amazon: $386 milliarder
eBay: $10,3 millarder
ASOS: $4,5 millarder

Det høres fristende ut, men er det så lett å komme seg på Amazon for å selge varene sine der?

Både ja og nei. For å bruke Amazon som distribusjonspartner må bedriften gå gjennom et komplisert registreringsprosess. Bedriften må ha sin egen merkevare, sende varer til hovedlager og ha egen konto. Hvis du klarer over dette, har gode produkter og store ambisjoner, er dette fin måte å komme seg på det internasjonale markedet.

Her i Norge har vi en del markedsplasser, blant annet Finn.no, Facebook Marketplace, Zalando osv.

Hvis du vil selge mer og gjerne unngå kompliserte registreringer, er 1kupp for deg!

Når du blir partner, vil du få tilgang til vårt selvbetjente system. Her kan du enkelt legge til kupp og administrere din bedrift.

Ta kontakt med oss for å vite mer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.